Blomsterdekoratör (VUX) Heltid 1år


Start 16 augusti 2022. Anmälan senast 19 maj 2022.

Blomsterdekoratör, vuxenutbildningen med naturnära, ekologisk inriktning.

Satsa på hantverksyrket Blomsterdekoratör! Efterfrågan på hantverkskunniga blomsterdekoratörer får allt större betydelse i blomsterbutker och närliggande branscher. Du får en naturnära ekologisk inriktning där du lär dig arbeta med en stor bredd i blommor och botaniskt material från hela världen. Se möjligheten att samarbeta med hantverkare inom olika områden.

Yrkesutbildningen för Dig som:

 • har stort intresse för att skapa med blommor och botaniskt material till livets alla tillfällen.
 • vill ta hänsyn till natur och miljö.
 • tycker det är spännande att inreda och vill skapa miljöer med blommor och växter.
 • är intresserad av form och färg.
 • tycker om människor och vill skapa bra arbetsförhållanden genom att utvecklas i social kompetens och ledarskapsförmåga.
 • vill ha ett kreativt, omväxlande och skapande arbete i framtiden.

Moment

En grundutbildning i blomsterdekorering med ekologisk inriktning. Utbildningen skall ge grundläggande kunskaper i blomsterbinderi, varuhantering, ekologi och växtkännedom. Att ge kunskaper om marknadsföring av butik som satsar ekologiskt och att ge exempel på hur framgångsrika företag arbetar idag inom andra branscher.

 • Kompositionslära – blomsterbinderi och dekorering, största delen av kursen.
 • Växtlära – ekologi
 • Färg och form
 • Naturnära binderi
 • Nulägesanalys – möjligheter, hot, styrkor och svagheter
 • Butik- och företagsekonomi
 • Skyltning – exponering
 • Skrift och teckning, skiss
 • Kultur och stilhistoria
 • Marknadsföring – säljlära
 • Hälsa och friskvård
 • Yrkespraktik
 • Studiebesök

Kurstider

Kurstiderna gäller ett läsår – 40 veckor.

Anmälan tas emot i turordning, så skicka anmälan i god tid.

Mer info om Ansökningarna hittar du här

Läroplan med yrkesinriktning till Blomsterdekoratör, 40 veckor.

Kurs Timmar
Blomsterdekorering, grund 360
Blomsterdekorering, påbyggnad 400
Blomsterdekorering, fördjupning 200
Hantverksorientering 30
Växtlära och ekologi 85
Företagsekonomi, grund 45
Försäljning och service 40
Praktisk marknadsföring, grund 60
Kultur och stilhistoria 40
Timmar totalt: 1.260

Praktik ingår i ovanstående kurser.

Praktik
Vårterminen v. 6, 7, 8, v.14, 15, 16, 18 och 21
Höstterminen v. 42, 43, 44, 45 och v. 49, 50, 51

Efter avslutad kurs erhålles studieintyg med kursbeskrivning.

Lektionstider
Måndag och torsdag: 9.30 – 15.00
Tisdag och onsdag : 8.00 – 15.00
Fredagar: Självstudier

Kursen innehåller delprov, både teoretiska och praktiska.

Kostnad

Kostnad per termin är 44.500 kr (totalt 89.000 kr/läsår).
I kurskostnaden ingår allt du behöver till kursen. Kurskompendie, bruk av referenslitteratur, verktyg, förbrukningsmaterial, torkat material. Eleven har tillgång till levande blommor och växter dagligen. Studiebesök till framgångsrika blomsterbutiker och kunniga florister i Sverige och Danmark eller Norge. Föreläsare med specialkompetens inom sitt kunskapsområde m.m.

Bankgiro 5734-0952

Lunch: Det finns möjligheter att beställa lunch. Kostnaden är 39 kr/måltid.

Referenslitteratur: Naturnära teknik, kompendiematerial och blomsterdekorering.

Det finns många olika sätt att finansiera sina studier. Här nedan ger vi några förslag på finansiering.

Privat finansiering: Vi har flera elever som finansierar utbildningen på egen hand med sparade medel, eller hjälp från annat håll. Bankerna är idag mera öppna för förhandlingar när det gäller räntor och avbetalningstider. Tag kontakt med din lokala bank.

Har ni frågor om CSN, kontakta rektor Anette Limstrand telefon 0732 63 00 01.

Arbetsförmedlingen: Om du är arbetslös finns det också en möjlighet att söka via arbetsförmedlingen eller försäkringskassan. Observera att det görs en enskild prövning för varje sökande där många förutsättningar vägs in. Saker som kan påverka beslut är om vilka förutsättningar du har att bli duktig i ditt yrke. Arbetsförmedlingen ser också på behovet av blomsterdekoratörer med ekologisk inriktning på marknaden.

Vi som utbildar upplever från blomsterbutiker och branschorganisationer att det idag är brist på färdigutbildade blomsterdekoratörer med miljöinriktning, men däremot kan det vara många som bara gått kortare kurser och inte genomfört hela sin utbildning av olika anledningar. Idag är det många som konkurrerar om lediga platser inom alla branscher och då gäller det att vara så kompetent som möjligt i sitt yrke.

Är det risk för uppsägning?: Har du fått varsel om uppsägning, prata med din arbetsgivare eller fackförening om arbetsgivaren kan hjälpa dig att finansiera din utbildning. Vissa företag har också en försäkring genom trygghetsfonden. Detta är en försäkring som täcker din utbildning. Denna lösning kan ibland gynna både arbetsgivare och dig som arbetstagare. På så sätt kan du istället komma igång med en ny yrkeskarriär.

Spara

Spara

Comments are closed.