Trädgård och Design (VUX)

Trädgård och Design är en specialutformad grundläggande yrkesutbildning på 40 veckor med en naturnära, ekologisk inriktning.
Utbildningen kan leda vidare till arbete inom trädgård och design, handelsträdgård, odling, stadens uterum, florist eller starta eget företag.
Utbildningen trädgård och design är till för dig som tycker om att planera, sköta/vårda, designa och skapa miljöer med hjälp av växter, träd, vatten, stenar mm.

tradgarddesign40_2

Det som gör Flora Dekor så unikt är utarbetningen av kurserna trädgårdsdesign, färg och form och kultur och stil i trädgården.

För att få en bra inblick i ett företag eller starta ett eget företag läser du företagsekonomi och marknadsföring.

Tonvikten kommer att läggas på trädgårdsdesign. Du ska efter avslutad utbildning kunna hjälpa privatpersoner, företag och kommuner med att designa en markyta. Utförandet ska vara tilltalande men även fungera i verkligheten med tanke på växtmaterial. Du ska kunna presentera förslaget på ett tilltalande och lättförståligt sätt, och kunna sälja din ide.

Du ska också ha en förståelse för hur anläggningsarbetet genomförs och kunna anlägga vissa delar av en trädgård t ex en perennrabatt, i viss mån stenanläggningar, plantering av träd och buskar och plantering av sommarblommor.

Utöver skolans trädgård har vi ett samarbetar med Alingsås Kommun, stadens uterum, men även projektet Nolhaga Trädgård. Där har du som elev tillgång till parker och ytor att utföra verkliga projekt.

På Flora Dekor har du en underbar miljö att lära dig i. Du har stora möjligheter att utveckla dina egna idéer och tankar. Vi uppmuntrar våra elever att tänka stort och fritt och ger möjligheten att få prova sina idéer. För oss är det självklart att varva lärandet praktiskt och teoretiskt. Vi vet av erfarenhet att få arbeta praktiskt ger ett maximalt lärande. Vår målsättning är att med omtanke, bra pedagogik och personlig service, förmedla kunskap inom yrket samt att utarbeta individuella lösningar för alla våra elever.

boende4

Vi tänker på framtiden och enligt forskning ger en grön och färgglad yta glädje, lycka och kärlek. Vad kan vara bättre för oss människor om inte en trädgård för alla sinnen. Vi vill i denna utbildning förmedla hur växter och natur kan påverka oss människor till en bättre hälsa. Inte minst viktigt är detta inom sjukvård, rehabilitering och äldreomsorg. Genom närheten till grönska och natur stärks livsglädjen och vi blir friskare betydligt fortare. Genom att utbilda dig hoppas vi att kunna göra en insats för framtiden.

Tveka inte att söka. Den kunskap du får på Flora Dekor, Trädgård och design har du användning för hela livet, både yrkesmässigt men även som privatperson med ett intresse för trädgård.

Ansökan
Ansökan tas emot i turordning, så skicka ansökan i god tid! Ansökan skall göras skriftligen.

Kurstider

Kurstiderna gäller ett läsår – 40 veckor.

Anmälan tas emot i turordning, så skicka anmälan i god tid.

Plats

Hol, lantlig skola en mil norr om Alingsås.

Godkänd friskola
Utbildningen drivs av en privat

Läroplan Trädgård och Design

Läroplan med yrkesinriktning till Trädgård och Design, 40 veckor. Specialutformad yrkesutbildning för trädgårdsdesigners med naturnära, ekologisk inriktning.

Kurs Timmar
Växtkunskap 150
Trädgårdsanläggning, grund 150
Trädgårdsplanering 100
Trädgårdsodling, grund 150
Plantskoleskötsel 50
Naturbruk basmaskin, körning 50
Beskärning 50
Natursten, dammar och vattenfall 50
Gardencenter 50
Företagsekonomi 50
Marknadsföring 50
Projektarbete 50
Färg och form 50
Kultur och stil i trädgården 50
Sinnenas trädgård 50
Stadens uterum 50
Hantverk och design 50
Timmar totalt *ca: 1.150

APU ingår i ovanstående kurser.

Kostnad

Kostnad per termin för Trädgård och Design är 55.000 kr (totalt 110.000 kr/läsår). Kursavgiften betalas terminsvis vid kursstart.
I kurskostnaden ingår allt du behöver till kursen. Kurskompendium, bruk av referenslitteratur, verktyg och växtmaterial. Studiebesök till inspirerande parker och trädgårdar i Sverige och Danmark. Föreläsare med specialkompetens inom sitt kunskapsområde m.m.
Skriv och ritningsmaterial inköps av eleven själv eller kan köpas på skolan. Kostnad för kopiering tillkommer. Beräknad kostnad ca 450 kr.

Lunch: Det finns möjligheter att beställa lunch. Kostnaden är 39 kr/måltid.

Det finns många olika sätt att finansiera sina studier. Här nedan ger vi några förslag på finansiering.

Privat finansiering: Vi har flera elever som finansierar utbildningen på egen hand med sparade medel, eller hjälp från annat håll. Bankerna är idag mera öppna för förhandlingar när det gäller räntor och avbetalningstider. Tag kontakt med din lokala bank.
Vi har också elever som sökt friår och har en del av sin tidigare lön som inkomst under studieåret. Mer information om friår kan du få på arbetsförmedlingen.

Har ni frågor om CSN, kontakta rektor Anette Limstrand på telefon 0322-63 01 52 (tisdag, torsdag och fredag).

Arbetsförmedlingen: Om du är arbetslös finns det också en möjlighet att söka via arbetsförmedlingen eller försäkringskassan. Observera att det görs en enskild prövning för varje sökande där många förutsättningar vägs in. Saker som kan påverka beslut är om vilka förutsättningar du har att bli duktig i ditt yrke. Arbetsförmedlingen ser också på behovet av blomsterdekoratörer med ekologisk inriktning på marknaden.

Vi som utbildar upplever från blomsterbutiker och branschorganisationer att det idag är brist på färdigutbildade blomsterdekoratörer med miljöinriktning, men däremot kan det vara många som bara gått kortare kurser och inte genomfört hela sin utbildning av olika anledningar. Idag är det många som konkurrerar om lediga platser inom alla branscher och då gäller det att vara så kompetent som möjligt i sitt yrke.

Är det risk för uppsägning?: Har du fått varsel om uppsägning, prata med din arbetsgivare eller fackförening om arbetsgivaren kan hjälpa dig att finansiera din utbildning. Vissa företag har också en försäkring genom trygghetsfonden. Detta är en försäkring som täcker din utbildning. Denna lösning kan ibland gynna både arbetsgivare och dig som arbetstagare. På så sätt kan du istället komma igång med en ny yrkeskarriär.

Spara

Spara

Comments are closed.